Kardiológia

és Kardiológiai intenzív

Az osztály fő profilja a non-invazív kardiológiai betegellátás.

Az elmúlt negyven év alatt osztályunkon kezdetben általános belgyógyászati ellátás történt, de már több mint 20 éve az osztály egyre inkább a kardiológiai betegellátás profilja irányában mozdult el.
Dr. Gesztesi Tamás osztályvezető főorvos irányítása alatt került kialakításra a 6 ágyas Koronária Őrző, majd Dr. Balogh Elemér főorvos úr vezetése alatt a Koronária Őrzőben az országban az elsők között történt vérrögoldó kezelés akut szívizom infarktusban. Az Ő irányitásával alakították ki a korszerű kardiológiai diagnosztikai laboratóriumot és a belgyógyászati osztály egyre inkább a kardiológiai betegellátás felé mozdult el, majd megalakult az önálló Kardiológiai Részleg.

A régió 130.000 lakosának kardiológiai ellátását végezzük, évente közel 1500 - zömmel kardiovaszkuláris betegségben szenvedő - beteget ápolunk és gyógykezelünk. Nagyon fontos feladatunk, hogy a mai teljesítmény orientált világ kihívásait teljesítve még azt is biztosíthassuk, hogy betegeink otthon és jól érezzék magukat osztályunkon, ezért folyamatosan keressük a komfortosítás lehetőségeit. Az osztály kórtermeiben a Koronária Őrzőn túl, kórtermenként 1 - 1 ágyon fekvő beteget van lehetőségünk monitorizálni.

Betegeinkkel felvételükkor megismertetjük az osztály sajátosságait és igyekszünk mindenkivel megtalálni azt a hangnemet és bizalmat, ami lehetővé teszi, hogy a későbbiekben komoly vizsgálatokról, tervezett beavatkozásokról, esetleges műtétekről gátlások nélkül beszélgethessünk velük.

Törekszünk a kialakított szakmai profilunk alapján irányítani betegfelvételi rendszert, így elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításával és lehetőség szerinti megelőzésével, azaz ezen betegségek létrejöttét elősegítő, ún. rizikótényezőkkel (magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, zsíranyagcsere betegségek stb.) rendelkező betegek kezelésével és ellenőrzésével foglalkozunk.

Orvosaink és szakdolgozóink szakképesítésének megfelelően a lehető legkorszerűbb diagnosztikus és terápiás eljárásokat alkalmazzuk, hogy minden tevékenységünket a XXI. századnak és az elvárásoknak leginkább megfelelő színvonalon folytathassuk.

A hazai és nemzetközi irodalomból ismert szakmai irányelveknek megfelelően kialakított szakmai protokollok szerint folyik osztályunkon a betegek ellátása. A minőségbiztosítás érdekében folyamatosan aktualizáljuk a diagnosztikus és terápiás útmutatóinkat. Fontosnak tartjuk tevékenységünk önkontrollját, melynek során egy-egy időszakban a fontos tevékenységeinket előre meghatározott jellemzők alapján áttekintjük, és szakmai gyakorlatunkat módosítjuk. Így került sor a krónikus antikoaguláns kezelésben részesülő, valamint a gyakori ritmuszavart jelentő pitvarfibrillációban szenvedő betegekkel kapcsolatos kérdések revíziójára.

Az osztály orvosai végzik a folyamatos sürgősségi kardiológiai konziliárus tevékenységet a Sürgősségi Betegellátó Osztály részére, valamint a tervezett fekvő- és a járóbeteg-ellátást egyaránt. Kardiológiai tevékenységünk során napi munkakapcsolatban vagyunk a régió kardiológiai centrumával Kecskeméten a Megyei Kórház Invazív Kardiológiai Részlegével, ill. a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központjával, ahová a lehető legkevesebb késedelemmel juttatjuk el az azonnali szívkatéteres intervenciót igénylő betegeket. Ennek előnyeit mindkét fél, különösen a betegek érezhetik.

Az osztályunk keretében működik a 2013-ban új, korszerű monitor rendszerrel felszerelt és minden igényt kielégítő 6 db intenzíves ággyal ellátott Koronária Őrző. Ennek keretében látjuk el a szív- és keringési rendszer rendellenességei miatt életveszélyes állapotba kerülő betegeket (akut koronária syndroma, szívizom-infarktus, súlyos szívelégtelenség, életveszélyes ritmuszavarok, tüdőembólia stb.), ahonnan az állapotuk alakulásának megfelelően vagy a régió centrumaiba, vagy a kardiológiai részlegre kerülnek a betegek.

Az osztály munkájának alapvetően meghatározó részét képezik az orvosokkal együttműködő szakdolgozóink, diétás nővér, gyógytornászok, ápolási asszisztenseink, adminisztrátoraink, beteghordóink és a központi takarító személyzet nálunk dolgozó tagjai. Munkájuk nélkülözhetetlen a betegellátásban. A megfelelő szakmai munka jól körülírt tevékenység, a szabályok betartása a beteg érdekeinek megfelelően kötelességünk. Emellett azonban a nem egészséges ember ápolása - melyet annak tisztelete és szeretete nélkül nem lehet teljessé tenni - határozza meg azt, hogy a beteg és hozzátartozói mennyire lesznek elégedettek az egészségügyi szolgálattal, vagyis velünk, az osztállyal.
Arra törekszünk - mert úgy érezzük, hogy az átalakulás alatt álló egészségügyi munkahelyeken nagyon fontos napjainkban - hogy minden munkatársunk átérezze a saját felelősségét a mindennapi tevékenysége során, ami nélkül a ránk bízott betegek komplex ellátása lehetetlen.

Osztályunkhoz tartozik a Kardiológiai Szakrendelés és Diagnosztikus Laboratórium is, melynek szervezeti átalakítását és technikai felújítását 2013. februárban fejeztük be. A szakrendelés és laboratórium a kórház szakrendelőjének az I. szintjén található, egy diszpécser és előkészítő helyiségből, 2 orvosi vizsgáló helyiségből, egy echokardiográfiás helyiségből (ahol a szív ultrahangos vizsgálatok történnek), valamint egy terheléses EKG és Holterek végzésére és kiértékelésére alkalmas helyiségből áll. Itt futószőnyeges terheléses EKG mellett lehetőségünk van kerékpár terhelés végzésére is, ill. az ambuláns vérnyomásmérő monitorok és Holter EKG-k (24 órás) felhelyezését és a kiértékelést is elvégezzük. Ezeket a vizsgálatokat igen nagy számban hajtjuk végre, így mindezen tevékenységünkkel hozzájárulunk a szív- és érrendszeri betegek korrekt kivizsgálásához, ill. a megfelelő kezelési mód kiválasztásához és alkalmazásához.

A kardiovaszkuláris betegségek az összes megbetegedés és a halálozás szempontjából jelenleg is vezető kórképek közé tartoznak Magyarországon. Ezen belül kiemelt szerepe van a szívizom vérellátását biztosító koszorúerek változatos formában megjelenő betegség-formáinak.
Természetesen a leghatékonyabb az érelmeszesedés megelőzése lenne, melynek legnagyobb lehetősége az erre rizikót jelentő állapotok (magasvérnyomás-betegség, emelkedett koleszterin szint a vérben, cukorbetegség, dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód stb.) előfordulásának csökkentése.
Nyilvánvaló, hogy az elsődleges prevenció elsősorban nem az aktív kórházi osztályok feladata, de az ebben való részvétel mindannyiunk közös kötelessége.
Sajnos legtöbbször már csak másodlagos megelőzésre nyílik lehetőségünk, hiszen osztályunkra olyan betegek érkeznek, akik már elszenvedték valamelyik szerv akut vagy krónikus verőeres betegségének heveny rosszabbodását (szív, agy, végtagok).
Ezen kórképek megelőzéséhez részt veszünk szűrővizsgálatok és minden egészségmegőrző prevenciós program megszervezésében és végrehajtásában, szoros kapcsolatra törekszünk a kórházunkban működő Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda (Egészségfejlesztési Iroda) munkatársaival is.

A Kardiológiai Szakrendelésen a betegek fogadása a hét minden munkanapján, előjegyzés alapján történik. Tervezzük profilírozott szakrendelésnapok létrehozását (szekunder prevenció, szívelégtelenség, koronária intervenció utáni betegek, műbillentyűs betegek stb.).

A Rendelőintézetben a Kardiológiai Szakrendelés mellett működik az osztály Belgyógyászati Szakrendelése, részben endokrinológiai (pajzsmirigy-betegségek) specifikummal.

A szakmai továbbképzést hazai és külföldi kongresszusokon való részvétellel segítjük elő, emellett minden évben számos háziorvosi és szakorvosi továbbképzést is szervez osztályunk neves hazai előadók segítségével.

A gyógyító tevékenység mellett a Kardiológiai Osztályon tudományos tevékenység is folyik. Természetesen nem alapkutatási szinten, de összehasonlítva más kórházak hasonló tevékenységével nincs okunk szégyenkezni.
Igyekszünk a mindennapi gyógyító tevékenységhez szorosan kapcsolódó néhány területen saját ötletek és gondolatok alapján kutatást végezni és ezek eredményeit kongresszusokon is bemutatni illetve hazai orvosi szaklapokban publikálni.
Ezen kívül megpróbáljuk saját gyógyítási tapasztalatainkat összefoglalni és belőlük olyan tanulságokat levonni, melyek a mi munkák elősegítése mellett más kollégák érdeklődésére is számíthatnak.
Munkánk végső célja mindig a beteg emberekkel kapcsolatos tevékenységünk minőségének emelése.

 

Az osztály orvosai Beosztásuk Szakvizsgáik
Dr. Kócsy József vezető főorvos belgyógyászat, kardiológia, aneszteziológia és intenzív terápia, echokardiographia
Dr. Szepesvári Szabolcs Főigazgató
főorvos
belgyógyászat, kardiológia, diabetológia
Dr. Balogh Elemér főorvos belgyógyászat, kardiológia
Dr. Cserni Anna főorvos belgyógyászat, kardiológia, echokardiographia
Dr. Nádaskay Márta főorvos belgyógyászat, kardiológia, echokardiographia
Dr. Sztanojev Miklós főorvos belgyógyászat, aneszteziológia és intenzív terápia
Dr. Ferencz Edit kardiológus szakorvos jelölt  
Dr. Rajcsány Kitti kardiológus szakorvos jelölt  

 

Vezető ápoló: Kocsis Anita diplomás ápoló
Osztályos iroda telefonszáma: 77/ 522-000 2069 mellék
Az osztály helye: központi épület VII. szint, bal oldal
Betegeink telefonszáma: Betegeink a 77/ 522-075
közvetlen telefonszámon érhetők el.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Szervezet: 
Fekvőbeteg ellátás
Kardiológiai intenzív ellátás
NON-INVAZÍV mátrix
Belgyógyászat
Kardiológia
Echokardiographia
Terheléses EKG
Szakterület: 
Belgyógyászat
Kardiológia
Kardiológiai intenzív ellátás

Orvosok:

Fokozat / Titulus Szakvizsga
Dr. Kócsy József
Vezető főorvos Szakorvos
Főorvos
Aneszteziológia és intenzív terápia
Belgyógyászat
Echokardiographia
Kardiológia
Dr. Szepesvári Szabolcs
Dr. Szepesvári Szabolcs
Főigazgató
Főorvos
Szakorvos
Főorvos
Belgyógyászat
Diabetológia
Kardiológia
Dr. Balogh Elemér
Dr. Balogh Elemér
Főorvos Szakorvos
Főorvos
Belgyógyászat
Kardiológia
Dr. Cserni Anna
Dr. Cserni Anna
Főorvos Szakorvos
Főorvos
Belgyógyászat
Echokardiographia
Kardiológia
Dr. Ferencz Edit
Dr. Ferencz Edit
Szakorvos jelölt Szakorvos jelölt
Dr. Nádaskay Márta
Dr. Nádaskay Márta
Főorvos Szakorvos
Főorvos
Belgyógyászat
Kardiológia
Dr. Rajcsány Kitti
Dr. Rajcsány Kitti
Szakorvos jelölt Szakorvos jelölt
Dr. Sztanojev Miklós
Dr. Sztanojev Miklós
Főorvos Szakorvos
Főorvos
Aneszteziológia és intenzív terápia
Belgyógyászat
Prof. Dr. László Ferenc
Főorvos Szakorvos
Professzor
Kandidátus
MTA doktora
Belgyógyászat
Endokrinológia

Vezető főorvos
Dr. Szepesvári Szabolcs
Főigazgató
Főorvos
Dr. Ferencz Edit
Szakorvos jelölt
Dr. Rajcsány Kitti
Szakorvos jelölt

Szakrendelések:

Echokardiográfia (szívultrahang)
Nid Nap Rendelési_idő Szakterület Orvos Megjegyzés Beutaló Időpont Telephely
630 Echokardiográfia (szívultrahang) - 1 - Hétfő - 08:15 - 10:30 - Dr. Cserni Anna, , , , Hétfő 08:15 - 10:30 Dr. Cserni Anna Igen Igen Kiskunhalas
632 Echokardiográfia (szívultrahang) - 1 - Hétfő - 13:30 - 15:30 - Dr. Cserni Anna, , , , Hétfő 13:30 - 15:30 Dr. Cserni Anna Igen Igen Kiskunhalas
633 Echokardiográfia (szívultrahang) - 2 - Kedd - 08:00 - 09:00 - Dr. Cserni Anna, , , , Kedd 08:00 - 09:00 Dr. Cserni Anna Igen Igen Kiskunhalas
635 Echokardiográfia (szívultrahang) - 2 - Kedd - 12:30 - 14:30 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Kedd 12:30 - 14:30 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
637 Echokardiográfia (szívultrahang) - 3 - Szerda - 09:00 - 11:00 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Szerda 09:00 - 11:00 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
639 Echokardiográfia (szívultrahang) - 3 - Szerda - 12:30 - 13:30 - Dr. Cserni Anna, , , , Szerda 12:30 - 13:30 Dr. Cserni Anna Igen Igen Kiskunhalas
640 Echokardiográfia (szívultrahang) - 3 - Szerda - 15:00 - 18:00 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Szerda 15:00 - 18:00 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
641 Echokardiográfia (szívultrahang) - 4 - Csütörtök - 13:00 - 14:30 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Csütörtök 13:00 - 14:30 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
644 Echokardiográfia (szívultrahang) - 5 - Péntek - 11:00 - 12:30 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Péntek 11:00 - 12:30 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
Gyermek - kardiológia
Nid Nap Rendelési_idő Szakterület Orvos Megjegyzés Beutaló Időpont Telephely
466 Gyermek - kardiológia - 2 - Kedd, Szerda - 08:00 - 16:00 - Dr. Dobos Erika Erzsébet, , , , Kedd
Szerda
08:00 - 16:00 Gyermek-kardiológia Dr. Dobos Erika Erzsébet Igen Igen Kiskunhalas
1392 Gyermek - kardiológia - 5 - Péntek - 10:00 - 14:00 - Dr. Dobos Erika Erzsébet, , , , Péntek 10:00 - 14:00 Gyermek-kardiológia Dr. Dobos Erika Erzsébet Igen Igen Kiskunhalas
Kardiológia
Nid Nap Rendelési_idő Szakterület Orvos Megjegyzés Beutaló Időpont Telephely
482 Kardiológia - 1 - Hétfő - 12:00 - 15:00 - Dr. Kócsy József, , , , Hétfő 12:00 - 15:00 Dr. Kócsy József Igen Igen Kiskunhalas
481 Kardiológia - 1 - Hétfő - 12:00 - 15:00 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Hétfő 12:00 - 15:00 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
483 Kardiológia - 2 - Kedd - 09:00 - 12:00 - Dr. Cserni Anna, , , , Kedd 09:00 - 12:00 Dr. Cserni Anna Igen Igen Kiskunhalas
484 Kardiológia - 2 - Kedd - 11:00 - 13:00 - Dr. Sztanojev Miklós, , , , Kedd 11:00 - 13:00 Dr. Sztanojev Miklós Igen Igen Kiskunhalas
485 Kardiológia - 2 - Kedd - 12:00 - 14:00 - Dr. Szepesvári Szabolcs, , , , Kedd 12:00 - 14:00 Dr. Szepesvári Szabolcs Igen Igen Kiskunhalas
486 Kardiológia - 3 - Szerda - 08:00 - 12:00 - Dr. Cserni Anna, , , , Szerda 08:00 - 12:00 Dr. Cserni Anna Igen Igen Kiskunhalas
487 Kardiológia - 3 - Szerda - 11:00 - 13:00 - Dr. Sztanojev Miklós, , , , Szerda 11:00 - 13:00 Dr. Sztanojev Miklós Igen Igen Kiskunhalas
488 Kardiológia - 3 - Szerda - 12:00 - 14:00 - Dr. Szepesvári Szabolcs, , , , Szerda 12:00 - 14:00 Dr. Szepesvári Szabolcs Igen Igen Kiskunhalas
491 Kardiológia - 4 - Csütörtök - 12:00 - 14:00 - Dr. Szepesvári Szabolcs, , , , Csütörtök 12:00 - 14:00 Dr. Szepesvári Szabolcs Igen Igen Kiskunhalas
489 Kardiológia - 4 - Csütörtök - 12:00 - 15:00 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Csütörtök 12:00 - 15:00 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
1592 Kardiológia - 5 - Péntek - 10:00 - 11:00 - Dr. Kócsy József, , , , Péntek 10:00 - 11:00 Dr. Kócsy József Igen Igen Kiskunhalas
1591 Kardiológia - 5 - Péntek - 10:00 - 12:00 - Dr. Sztanojev Miklós, , , , Péntek 10:00 - 12:00 Dr. Sztanojev Miklós Igen Igen Kiskunhalas
492 Kardiológia - 5 - Péntek - 11:00 - 12:00 - Dr. Nádaskay Márta, , , , Péntek 11:00 - 12:00 Dr. Nádaskay Márta Igen Igen Kiskunhalas
Kardiológia, terheléses EKG, HOLTER
Nid Nap Rendelési_idő Szakterület Orvos Megjegyzés Beutaló Időpont Telephely
479 Kardiológia, terheléses EKG, holter - 0 - Hétköznap (H-P) - 08:00 - 08:30 - Dr. Balogh Elemér, , , , Hétköznap (H-P) 08:00 - 08:30 Kardiológia Dr. Balogh Elemér

Kardiológia

Igen Igen Kiskunhalas
480 Kardiológia, terheléses EKG, holter - 0 - Hétköznap (H-P) - 08:30 - 12:00 - Dr. Balogh Elemér, , , , Hétköznap (H-P) 08:30 - 12:00 Terheléses EKG Dr. Balogh Elemér

Terheléses EKG, HOLTER

Igen Igen Kiskunhalas
infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esza_0.jpg

Kórházunk

Kiskunhalas, Kiskőrös, Kecel és a környező települések lakosságának kínál egészségmegőrző, betegség-megelőző, diagnosztikai, műtéti és ápolási gyógyító egészségügyi szolgáltatásokat, rendszeres gondozási, eseti ambuláns, egynapos sebészeti és fekvőbeteg ellátás keretében.

Elérhetőség

KISKUNHALAS
Kórház és szakrendelő

 •   6400 Kiskunhalas,
       Dr. Monszpart L. u. 1.
 •   06-77/ 522 000
       06-77/ 522-022 (előjegyzés)
 •   06-77/ 522 011
 •   igazgatas(@)halasi-korhaz.hu
       elojegyzes(@)halasi-korhaz.hu
 
KISKŐRÖS - Szakrendelő
 •   6200 Kiskőrös,
       Kossuth L. u. 6.
 •   06-78/311-922, 06-78/311-340
       és 06-78/311-484
 •   igazgatas(@)halasi-korhaz.hu
       elojegyzes_kiskoros(@)
       halasi-korhaz.hu
 
KECEL - Szakrendelő
 •   6237 Kecel, Fő tér 3-4.
 •   06-78/ 420 211
      +36 30/ 526 4751 (előjegyzés)
 •   igazgatas(@)halasi-korhaz.hu

 

Térkép

Projekt